5 år siden

Tre udbredte myter om a-kasser og dagpenge

Vores viden om a-kasser og dagpenge er efterhånden ret god. Det kan de fleste voksne danskere nikke genkendende til. Desværre er der en række myter, som mange har svært ved at gennemskue. Du har fået fortalt det samme igen og igen, hvorfor du måske er begyndt at tro på, at det er sandt.

I dag vil vi aflive en række myter, som vi er stødt på et utal af gange. Målet er at gøre dig klogere på emnet, så du sidenhen kan belære dine kollegaer og familie om a-kasser og dagpenge. Det er værdifuldt at vide lidt om dette, hvad enten man er lønmodtager eller driver en selvstændig forretning.

Det er lovpligtigt at være medlem af en a-kasse

Ifølge dansk lovgivning skal du være medlem af en a-kasse.

Hører du nogensinde disse ord, så bør du stoppe op og minde vedkommende om, at det ikke er sandt. Det forholder sig nemlig således, at det er 100 % frivilligt, om man vil være medlem af en a-kasse eller ej. Er du så sikker på dit job, at du ikke føler behov for at være en del af en arbejdsløshedskasse, så lader du blot være med at melde dig ind. Dine kollegaer kan mene, at du er skør og dumdristig, men du gør altså intet forkert rent juridisk.

Selvom det ikke er lovpligtigt at tegne et medlemskab i en a-kasse, så bør din sunde fornuft fortælle dig, at det er en god idé. Uden dette medlemskab står du nemlig uden en fast indtægt, hvis du bliver fyret eller af andre årsager mister dit job.

Du får flere dagpenge hos xxx

Ovenstående er ligeledes en usand myte.

Ønsker du udelukkende at være medlem af en a-kasse for at kunne modtage dagpenge ved ledighed, så skal du vide, at dagpengesatsen er den samme hos samtlige a-kasser. Det er derfor uden betydning, om du melder dig ind i Business Danmark, Det Faglige Hus eller Krifa for blot at nævne nogle af de mest populære aktører. Medlemsprisen og serviceniveauet kan dog svinge en smule fra aktør til aktør.

Du kan ikke melde dig ind under uddannelse

Denne myte holder heller ej i retten.

Som studerende kan du sagtens melde dig ind i en a-kasse. Ofte er det endda muligt at tegne et gratis medlemskab. Først når du afslutter din uddannelse og forhåbentlig kommer ud i arbejde, vil du blive opkrævet kontingent. Da studiemedlemskabet er gratis, ser vi al mulig god grund til at melde dig ind allerede i dag. Læs mere her.