5 år siden

Tænk dig godt om, når du skal vælge a-kasse

Der er mange ting, som voksenlivet bringer med sig. En af disse ting er vigtigheden af at finde et arbejde og sikre dig selv i forhold til din økonomi. Du skal kunne betale for din lejlighed, din mad og alverdens forbrug, så en fast indtægt er livsvigtig.

Men livet er ikke simpelt. Arbejdsløshed er uundgåeligt for alle før eller senere, og så skal der være noget, du kan falde tilbage på. Et sikkerhedsnet, om du vil. Det betyder, at du skal kunne få adgang til dagpenge, og det kan du kun, hvis du er tilknyttet en a-kasse.

Derfor bør du finde en a-kasse, der egner netop dig, i god tid, så du er forberedt.

Kontoransat

Er de specialiserede i dig?

Der er mange forskellige a-kasser at vælge mellem, og du skal være opmærksom på, at de ikke alle sammen er åbne for dig. Nogle a-kasser byder alle faggrupper velkomne, imens andre specialiserer sig i bestemte erhverv.

Hvis du gerne vil finde nogen, der har en masse viden om netop din faggruppe, bør du derfor finde frem til netop de a-kasser, der specialiserer sig i din gruppe. På den måde kan du være sikret en meget mere specialiseret rådgivning.

Har de en tilknyttet fagforening?

A-kasser kan eksistere som en entitet for sig selv, eller de kan være knyttede til en fagforening. Her bør du overveje, hvad du har råd til, og hvilke muligheder, du får.

A-kasser er som regel fokuserede på at hjælpe dig i arbejde og udbetale dine dagpenge. Hvis det er det eneste, som du ønsker at sikre dig, kan du fint nøjes med at melde dig ind i en a-kasse uden at melde dig ind i en fagforening med tilknyttet a-kasse.

Fagforeninger er til gengæld relevante, når det kommer til at sikre gode overenskomster for dig og din faggruppe. Derudover er det også en fagforening, der hjælper dig med rådgivning og støtte, hvis du har oplevet problemer med din arbejdsgiver og har brug for hjælp til for eksempel at lægge sag an, eller blot har brug for hjælp til at forhandle om løn og andre arbejdsvilkår.

Du er altså bedre sikret med en fagforening, men det koster dig også mere. Du må derfor overveje, hvad du har råd til, og så skal du huske på, at det aldrig er for sent at melde dig ind. Du kan altid melde dig ind i en fagforening, når du føler, at du har økonomien til det.

Har du brug for at danne dig et hurtigt overblik?

Det kan tit føles uoverskueligt at finde rundt i det store udvalg af a-kasser. Der er noget for alle, og du skal finde lige netop den a-kasse, der passer til dig. Både i forhold til de ovennævnte emner, og så selvfølgelig i forhold til en pris, du kan overskue.

Hvis du gerne vil danne dig et hurtigt overblik over dine muligheder, kan du bruge hjemmesider som for eksempel a-kasseguide.dk, hvor det er muligt at sammenligne en masse forskellige a-kasser med hinanden, så du kan finde frem til noget, der passer til dig.