4 år siden

Stress er en skadelig folkesygdom (som burde kunne undgås)

Vi kender sikkert alle sammen følelsen af at være stresset fra tid til anden. Stresstilstanden kan få os til at præstere bedre, når det forekommer indimellem – men det kan omvendt også være med til at ødelægge både krop og psyke, hvis det er vedvarende i længere perioder. De længere stressperioder er desværre mere og mere almindeligt at have på et arbejdsmarked, der er effektiviseret til bristepunktet, og det er derfor ikke helt forkert at kalde stress for en folkesygdom, der burde kunne undgås.

Stress kan forbindes direkte med hjerte-kar-sygdomme

Mange mennesker har en tendens til at undervurdere stress som sygdom, fordi symptomerne ikke viser sig med det samme, når man udsættes for stressfulde perioder. Stress er dog bestemt ikke noget at spøge med, når det foregår over længere tid, og konsekvenserne af stress kan række langt ind i fremtiden.

Når man har længere perioder med stress reagerer kroppen ved at udsende mere sukker og fedt til blodet, fordi den er i en stresset tilstand. Dette er med til at belaste hele kredsløbssystemet, og det er dermed en medvirkende årsag til hjerte-kar-sygdomme på længere sigt. Herudover får man typisk et forhøjet blodtryk, der er med til at sætte det hele yderligere på spidsen, ligesom ens immunforsvar bliver nedsat, således at man er mere modtagelig overfor infektioner. Der er derfor ingen tvivl om, at stress skal undgås på arbejdspladsen, og at man skal sige fra, når arbejdsbyrden bliver for stor, men der er også en række tiltag, man selv kan implementere for at undgå stress.

Forebyg stress i din hverdag

Selvom en hverdag er travl, behøver den ikke være stressfyldt, og her kan man i den grad selv gøre en masse for at forebygge stressproblemer. Et godt tiltag på vejen er faktisk bare at tage sig tid til at mærke efter, hvordan man har det. Når man mærker efter, kan man hurtigt finde ud af, om man egentlig oplever stress i hverdagen, og når man har den vished, kan man gå målrettet efter at fjerne de stressfaktorer, der måtte være. Selvindsigten er også vigtig at have med sig, når man evt. vælger at søge hjælp for sine stressproblemer, idet det altid er et plus at være åben omkring sine tanker overfor fagpersoner såvel som familien.

Når man søger efter, hvad man selv kan gøre for at forebygge stress, så er noget af det vigtigste, at man får dyrket en masse motion og får en god og tilpas mængde søvn i hverdagen. Søvn og motion er med til at give kroppen luft til at kunne trække vejret ordentligt, og motionen frigiver også en række stoffer, der giver kroppen en god følelse. Herudover bør man altid forsøge at slappe helt af, når man har fri for arbejde. Dette kan du gøre for at forebygge stress – men du kan også gøre det for at få mere tid sammen med dem, du holder af, og det er virkelig essentielt for en stressfri livsstil.