5 år siden

Økonomi og forbrugsregnskab

Hvis du bor til leje, er du nok også klar over, at du betaler til vand, varme og el. For mange af os er det bare endnu en udgift vi skal tage stilling til – men hvordan er det nu lige det er med forbrugsregnskabet? Hvis du betaler dit forbrug a conto, har du sikkert også modtaget et årligt forbrugsregnskab. Måske har du været ’heldig’ at få penge tilbage efter forbrugsregnskabsårets afslutning, men måske har du også oplevet at få en ekstraregning.

Det gyldne overblik

Forbrugsregnskabet skal give dig et overblik over de samlede udgifter, som du har betalt til dit forbrug. Som udgangspunkt går forbrugsregnskabsåret fra d. 1/6-30/5, men det kan dog variere. Efter forbrugsregnskabsårets afslutning, har din udlejer 4 måneder til at fremsende regnskabet til dig, og denne frist skal under alle omstændigheder overholdes for at regnskabet skal være gyldigt.

Det er aldrig sjovt at modtage en efterregning, og nogle gange gør det også lidt ondt på kontoen, når sådan en uventet regning ender i postkassen. Selvom vi ikke er meget for sådan en regning, har vi tendens til bare at betale regningen, for det må vel være sådan det er, ikke? Faktisk oplever DIGURA, der repræsenterer lejere, at der ofte er fejl i forbrugsregnskabet eller i forbindelse med opkrævningen.

Ugyldig regning

Hvis du modtager forbrugsregnskabet senere end 4 måneder efter regnskabsårets afslutning, vil din regning faktisk blive ugyldig. Det samme gælder, hvis regnskabet på den ene eller anden måde ikke overholder reglerne. Det er et krav, at der i forbrugsregnskabet skal være en tydelig vejledning om muligheden for at klage – hvis ikke den er med er regningen ugyldig. Hvis regnskabet vurderes som ulovlig af den ene eller anden grund, kan du kræve tilbagebetaling. Ikke kun for denne ene regning men hele 3 år tilbage.

Så snyd ikke dig selv og din økonomi ved altid at tage disse regninger for gode vare. Dobbelttjek altid grunden til efterregningen, og om regler og frister er overholdt. Alt for mange snyder sig selv for en masse penge hvert år grundet ugyldige forbrugsopgør. Vi arbejder for hårdt for vores penge til at de bare skal smuldre væk og ende i andres lommer, hvis de vel og mærke hører til i vores egne. Hvis du gerne vil være sikker på, at der ikke kommer et unødvendigt hul i økonomien efter forbrugsregnskabsårets afslutning, så bør du læse DIGURAs 5 bedste råd om efterregninger her: https://digura.dk/5-raad-om-efterregning/