4 år siden

Meld dig ind i en a-kasse under dine studier

Der kan være mange bekymringer ved at færdiggøre en uddannelse, og mange begynder at tænke over, hvad der sker efter uddannelsen, allerede når de starter. Hvis du nu skulle ende direkte i arbejdsløshed efter dit studie, bliver det svært at skulle af med gæld eller begynde at spare eller bare have nok at leve for.

Men der er ting, du kan gøre for at forsikre dig, når du kommer ud af din uddannelse og skal på arbejdsmarkedet. En rigtig god idé er at melde dig ind i en a‐kasse. Læs her, hvorfor du skal melde dig ind i en a‐kasse som studerende.

Gratis for studerende

Før i tiden skulle man have et studiejob for at melde sig ind i en a‐kasse, det gælder dog ikke længere. Du kan nu melde dig ind i en a‐kasse for at forsikre dig, når du bliver færdig med din uddannelse. Utroligt, mange a-kasser tilbyder også gratis medlemskab for studerende. Hvilket selvfølgelig ikke betyder, at du ikke skal betale, når du ikke er studerende længere.

Hvis du er medlem af en a‐kasse, sikrer det dig, hvis du ryger i arbejdsløshed efter studiet. Hvis du har været medlem af a-kassen i, mere end et år inden studiet sluttede, har du ret til dagpenge. Det er dog også et krav, at du er under 30.

Hvis du melder dig ind i en a‐kasse, efter dit studie er afsluttet, kan du først modtage dagpenge, efter en karantæneperiode på en måned. Hvis du gør det, risikerer du at skulle gå uden SU og dagpenge i en måned, hvor du også skal betale for dit medlemskab, siden du ikke længere er studerende. Vær opmærksom på at karantæneperioden kun, er på en måned, hvis du har meldt dig ind efter 14 dage eller mindre i en a‐kasse. Hvis du melder dig ind længere tid efter det, kan den periode blive længere.

Det er en rigtig god idé at få meldt sig ind i god tid, da du kan ende med at få en rigtig dårlig start på arbejdslivet, hvis du starter ud i arbejdsløshed, og ikke kan få dagpenge.

Skridt mod økonomisk modenhed

Når du kommer ud af dit studie, er det rigtig vigtigt at få styr på økonomien. At melde sig ind i en a‐kasse er et skridt på vejen for at være sikker økonomisk. A‐kassen holder dig oven vande, hvis du nu skulle blive arbejdsløs, og er generelt bare en god ting at gøre.

Ud over at melde sig ind i en a‐kasse er det vigtigt, du har styr på din økonomi, og at du har forberedt dig på arbejdslivet. Når du melder dig ind i en a‐kasse, er det et skridt i den retning. Du giver dig selv mange flere muligheder ved ikke at skulle bekymre sig om din økonomi hele tiden, og have lidt pusterum økonomisk.

Det er vigtigt, at du tænker fremad og gør dig klar økonomisk ved for eksempel at melde dig ind i en a‐kasse. Hvis du gerne vil rejse eller købe et hus eller andet, som koster mange penge, skal du forberede dig på det. Det betyder også, at du skal være moden og håndtere din økonomi fornuftigt, så du vil have de muligheder i fremtiden.