5 år siden

Få styr på dine søvnproblemer og lev livet til fulde

Rigtig mange danskere lider på daglig basis af søvnproblemer i større eller mindre grad. For nogle kommer det til udtryk ved en hverdag, der er hårdere end sædvanligt, mens det hos andre kan være så invaliderende, at de nærmest ikke kan hænge sammen. Uanset hvor store søvnproblemer man har, er det dog ekstremt vigtigt, at man forsøger at løse problemerne, da kroppen og sindet slet ikke kan fungere uden nattesøvnen. Søvnen er essentiel for kroppens selvhelende proces, og længerevarende søvnproblemer er noget, man skal tage seriøst.

Læg bekymringerne til side og få sovet på det

De fleste oplever i perioder en form for søvnproblemer, hvor det ikke lader til at have nogen ende. Her er der oftest en helt naturlig forklaring på, hvorfor kroppen ikke kan falde til ro, og det skyldes som regel, at man spekulerer på en række bekymringer, man har. Bekymringer får hjernen til at køre på højtryk, og derfor er det særdeles gavnligt at få sparket problemerne til hjørnespark, når du skal sove. Dette er selvsagt sværere end som så, idet man ikke selv kan styre hjernens arbejde, men man kan dog få en større ro gennem en række forskellige metoder.

For nogle er vejen til bedre nattesøvn meditation om aftenen, inden man går til ro. Meditationen får hjernen til at fokusere på kroppens ve og vel frem for bekymringerne, og selvom man er skeptisk, er det bestemt værd at prøve. Herudover kan det også hjælpe at bruge den sidste times tid inden sengetid på at lægge alle tekniske ting fra sig og lade tankerne flyve. Det kan ofte gøre, at man går mere afklaret i seng, og det er en teknik, der virker for nogen. Desværre er der ikke en generel løsning, der virker for alle, men når man lader tankerne flyve, så er det svært at finde vej til drømmeland. Ved en hurtig Google-søgning kan du blive meget klogere på naturlige måder at undgå søvnbesvær.

Få hjælp hos din læge, hvis problemerne er vedvarende

Langt de fleste mennesker vil opleve forbigående søvnproblemer, og dette er helt naturligt – særligt i perioder, hvor man er stresset. Disse problemer forsvinder ofte af sig selv, men hvis dette ikke er tilfældet, så bør man gå til lægen og få hjælp til sine søvnproblemer. Lægen ved, hvad man kan gøre for at hjælpe søvnen på vej – og det er slet ikke sikkert, at du behøver nogen former for medicin for, at det kan lade sig gøre.

Hvis lægen imidlertid vurderer, at problemerne ikke går i sig selv på egen hånd, så kan et stof som melatonin hjælpe søvnen på vej. Melatonin er et hormon, der hjælper med at regulere kroppens døgnrytme, og det er meget mildere end diverse søvnmedikamenter, man ellers kan få udskrevet. Det kræver dog en recept fra lægen, hvorfor man altid bør gå til lægen med sine søvnproblemer. Køb melatonin, hvis din læge råder dig til det – men prøv først meditation og lignende for at se, om kroppen ikke kan løse problemet på egen hånd.